24. oktober 2010

Šipek

Šipek (Rosa canina)

Plodove sva pobrala po prvi slani, ko naj se bi najlaže pobirali. Zdaj naju čaka sušenje - idealno jih je sušiti v senci na prepihu. Šipek je najbogatejši naravni vir vitamina C.

Ugotovili so, da se tudi v posušenih in na različne načine predelanih plodovih ohrani velik del tega, sicer zelo neobstojnega vitamina. Največ vitamina je v zrelih plodovih, ki se še niso zmehčali in še niso zgubili živo rdeče barve. Zaradi vitamina C uporabljamo šipek proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Šipkovi izdelki povečujejo odpornost organizma, zato jih uporabljamo pri bolezni z vročico, gripah in prehladih. Zelo koristijo slabokrvnim nosečnicam, doječim materam.

Druge snovi, ki jih vsebuje šipek, še zlasti semena, pa pospešujejo izločanje seča, ne da bi dražile ledvice. Povečano izločanje seča pa čisti kri in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, peska in odlaganje soli sečne kisline, zato ga pijemo pri protinskih in revmatičnih boleznih.

Mi2 ga bova uporabila predvsem za čaj v zimskih dneh :) 1 jedilno žlico zmletih šipkovih plodov damo v 2 dl mrzle vode in pustimo vreti 10 minut. (Vitamin C je v čaju obstojen nekaj ur).


Vir: http://med.over.net/vrtnarjenje/index.php?id=245

Ni komentarjev:

Objavite komentar